Ingredienser

(Ca. 8 porsjoner) 

Deig:
60 g Bremykt Original, romtemperert  
 
250 g hvetemel 
¾ ts salt  
8 g tørrgjær  
1 dl melk, fingervarm  
1 egg, lett vispet 

Litt Bremykt til pensling av bakebolle 

Fyll:  
100 g Bremykt Original  
100 g lyst brunt sukker  
60 g tørket aprikos, delt i små terninger og bløtlagt i litt appelsinjuice  
60 g tørket tranebær, bløtlagt med aprikosene 
60 g pistasjnøtter (evt.valnøtter) 
Finrevet skall fra 1 appelsin  
35 g hvetemel  
1 ts malt ingefær 

Topping:  
3 ss aprikossyltetøy   
1 dl melis og litt vann 
40 g ristede mandelflak  
2 ss tørket aprikos i små biter

4 tynne lys

Fremgangsmåte

Endelig er det advent og nedtellingen til jul kan starte. Hva med å innlede denne herlige tiden med en spiselig adventkrans proppfull av tørket frukt og nøtter. 

Ha alle ingrediensene til deigen i en stor bakebolle og bland sammen med hendene til deigen så vidt slipper bollen.

Ha deigen over på et melet bakeunderlag og kna deigen ca. 10 minutter. Deigen er veldig løs i starten og deretter mer og mer elastisk og tilslutt lett og jobbe med. Når deigen er myk og glatt er den ferdig.

Pensle Bremykt på innsiden av en bakebolle og legg i deigen. Dekk til med kjøkkenhåndklede og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Mens deigen hever lager du fyllet. Bland Bremykt og sukker med skje i en liten bolle. Bland sammen til det er kremete. Tilsett aprikos og tranebær (juicen siles av), nøtter, appelsinskall, hvetemel og ingefær. Bland godt sammen og sett til siden.

Ha den ferdighevede deigen på ett lett melet bakebord. Vær lett på hånden så deigen holder seg luftig. Kjevle ut til ett lite rektangel (ca. 40 x 20 cm) med langsiden mot deg. Fordel fyllet på deigen, helt ut til kanten. Rull godt sammen. Del deigen i to på langs med en skarp kniv, slik at du får to lange strimler. Start i den ene enden og snurr de to delene sammen til en lang leiv. Form til en sirkel, legg endene sammen og brett under. Legg på bakepapirkledd stekebrett. Dekk til med plastfilm og etterhev ca. 40 minutt på et lunt sted.

Forvarm ovnen til 200 °C.

Stek couronnen på midterste rille til den er lys gylden. Dette tar ca. 25 minutter.  Avkjøl på rist.

Varm opp aprikossyltetøy, pensle over kringla. Bland melis med litt vann til passe tykk konsistens og fordel over. Pynt til slutt med mandelskiver og aprikos. Ha plastfilm rundt enden på lysene, lag ett lite snitt med en skarp kniv til hvert av lysene og sett de forsiktig ned. Ha en fin adventstid! 

Tips:
Istedenfor å pensle med aprikossyltetøy kan man bruke flytende honning.