Ingredienser

Julekake:
1125 g hvetemel
188 g sukker
25 g rød gjær
10 g finmalt kardemomme
290 g Bremykt (kald fra kjøleskapet)
300 g juleøl (av eget ønske, anbefaler øl med mye aroma for et godt resultat)
200 g melk

Garnityr:
200 g rosiner
100 g sukat
1 egg

Fremgangsmåte

Vei opp alle ingredienser, pass på at du holder gjær og sukker adskilt.

Vei opp det du skal ha av Bremykt og sett det inn i kjøleskapet igjen.

Bland alt av det tørre og væsken i en kjøkkenmaskin hold igjen smøret. (Grunnen til at du skal holde smøret igjen er for når du elter deigen så er du ute etter å få god glutenbinding i deigen, det som gjør at brødet henger i sammen heving og etter steking.)

Når deigen begynner å slippe kjelen kan du sette opp på 2 gir.

De siste minuttene du elter deigen fort så kan du begynne å ha i smøret oppi litt og litt. (husk å dele opp i terninger før du setter den tilbake i kjøleskapet.)

Når deigen begynner å bli smidig og glatt og alt av smøret er eltet inn, så kan du ha oppi rosinene. Eltes på lav hastighet til alt av rosiner er blandet inn. Da er deigen ferdig.

Ta den ut av eltebollen kna den til en stor ball. Strø litt mel i eltebollen, legg den oppi og dekk til med et kjøkkenhåndkle. (Skal heves til dobbel størrelse)

Deles opp i like store emner og rundtvirkes, før de dekkes til igjen og hviler i 20 min.

Finn fram en stekeplate med bakepapir.

Slå opp emnene igjen og denne gangen skal de strammes litt mer og plassers på stekeplaten med gode mellomrom.

Dekkes med kjøkkenhåndkle og settes til heving til de blir dobbel så store.

Visp et egg med en gaffel til du har fått blandet egget, pensle på julekakene, før de stekes.

Snitt rundt deigen med en skarp kniv, sånn ca. midt på deigen fra siden.

Sett ovnen på 200 grader, stek julekaken i 25- 30 min. (tips: hvis du vil nerde enda mer så skal kjernetemperaturen være på 96 grader) Den skal ha en fin karamellfarge når den er ferdig.

Avkjøles på rist.

 

Oppskrift av Baker- og konditorlandslaget.