Ingredienser

(ca. 16 ringer)

Kransekake

500 g finmalte mandler med skall
500 g siktet melis
3 eggehviter fra store egg
1 ss glukose (kan sløyfes)
Bremykt til smøring
semulegryn

Pynt:
Kaken pyntes med melis og eggehvite ved hjelp av en sprøytepose eller en liten plastpose.

1 eggehvite fra et medium egg
200 g melis

Bland eggehvite og melis godt, og ha blandingen i en sprøytepose. Lag et veldig lite hull slik at du har bedre kontroll på glasuren.

Fremgangsmåte

Mal mandlene godt, gjerne to ganger, og bland disse med siktet melis. Bland deretter inn eggehviten, og eventuelt glukosen, og elt godt. Deigen blir ganske hard, så gjør dette for hånd hvis du ikke har en kraftig kjøkkenmaskin.

Deigen settes kaldt i noen timer, gjerne over natten.

Smør kransekakeformene med Bremykt, og strø dem med semulegryn.

Trill ut deigen i fingertykke pølser og tilpass dem til formene. Skjøtene gjøres «usynlige» ved å trykke dem forsiktig sammen uten at ringen mister formen. Bruk gjerne en «smørkniv» som hjelpemiddel.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 10- ­12 minutter. Steketiden avhenger av ovnen din, og hvor gylne du ønsker ringene.

Prøvestek gjerne en ring eller to, for eksempel de nederste, slik at du vet hvor lenge du vil ha dem inne i ovnen.

La ringene få være i formene til de er helt avkjølte. Ønskes en seig kransekake, legges ringene rett i fryseren med en gang de er avkjølte. Bruk en fin pensel for å fjerne en del av semule­grynet før kaken skal pyntes og stables.

Oppskrift og bilde er levert av Tove Holter.