Ingredienser

6 dl H-melk
150 g Bremykt
1 kg hvetemel
150 g sukker
10 g salt
7 g kardemomme
1 stk egg
50 g gjær
1 g safran

Fremgangsmåte

Vei opp alle ingredienser. Melk og Bremykt skal brukes rett fra kjøleskapet, mens de resterende råvarene bør være romtemperert.

Safran må legges i bløt i ½ dl cognac eller i ½ dl vann, for å trekke ut farge og smak av safranen. Tilsett safranen i slutten av elteprosessen.
 
Bland alle de tørre ingrediensene samt gjær, egg og nesten all melken i en kjøkkenmaskin, og elt til en smidig deig. Ved å holde igjen litt av melken kan man justere konsistensen på deigen i elteprosessen.
 
Elt deigen på sakte fart i 10 minutter før du skrur opp farten og elter deigen videre, til den er smidig og blank i overflaten. Når du kan trekke en tynn «tyggegummi-aktig hinne» av deigen uten at den revner, er glutennettet godt utviklet og deigen ferdig. Husk å tilsette safran.
 
Tilsett Bremykt litt etter litt, til alt er blandet inn. Når du ser at deigen er enda smidigere og blankere i overflaten er den ferdig.
 
Hev deigen til dobbel størrelse.
 
Bruk vekt til å dele opp deigen i like store emner, gjerne på 60-80g alt etter hvor store du ønsker dem.

Form deigemnene til S former og hev videre på kjøkkenbenken tildekket til de får ca. dobbel størrelse igjen.
 
Stek på 200 grader i 10-15 minutter. Dette vil variere etter størrelse på emnene og fra ovn til ovn.
 
Lussekatt tips: Etter steking kan lussekattene dyppes i smeltet Bremykt og så dyppes i sukker.