Ingredienser

Müslirundstykker:
990 g hvetemel
600 g sammalt hvete
120 g Bremykt (ha i til slutt)
20 g salt
30 g gjær
1000 g vann

Garnityr:
200 g aprikos (hakkes i tjukke biter)
200 g dadler (hakkes i tjukke biter)
25 g karve (kjøres igjennom håndmixer til litt grove biter)

Fremgangsmåte

Vei opp alle ingrediensene, OBS! hold gjær og salt adskilt.

Ta væsken først oppi kjøkkenmaskinen og deretter alt det tørre, hold igjen smøret, og garnetyren.

Kjør deigen på første gir frem til du har fått en god binding på deigen og den slipper bollen.

Deretter skru den over på andre gir og elt deigen til den blir elastisk sånn ca. i mellom en tyggis og strikk.

Ha oppi i smøret litt etter litt.

Når alt av smøret er eltet inn, bland inn garnityren, og elt den på det laveste gir. Når det er gjort så er deigen din ferdig eltet.

Skrap den ut av bollen, form en rund ball med hendene din for så å legge den enten på benken eller tilbake i bollen med litt mel under og dekker den til med et kjøkkenhåndkle.

Heves til dobbel størrelse, sånn ca 30- 45 min, alt er avhengig av temperaturen på deigen. (Ideell temperatur for å få gjæren aktiv er 26 grader, jo varmere jo kortere hviletid og motsatt når det er andre veien. Hviletid= når deigen er ferdigkjørt.)

Del opp deigen i enten brød eller rundstykkestørrelser. (Eltes og settes til hvile igjen under kjøkkenhåndkle)

Gjør klar form eller ovnsplate ut fra hva du velger. (Jerngryte kan funke for brød.)

Form rundstykker eller brød.

Spray eller stryk på vann på toppen av rundstykkene eller brødet.

Dyppes i frø av eget valg. (Anbefaler gresskarkjerner og sesamblanding eller linfrø.)

Dekkes over med et kjøkkenhåndkle og heves i ca. 40 til 45 min til de er blitt dobbel så store.

Forvarm ovnen på 230 grader.

Sett baksten i ovnen og skru ned temperaturen til 220 grader og stek i 20 min. (Se an hvor sterk ovn du har.) Skal få en gylden brunfarge. (Tips: hvis du vil være enda mer bakernerd, så skal et ferdigstekt produkt holde 96 grader i kjernetemperatur.)

Når du har tatt de ut av ovnen, få de raskt på en rist og la de avkjøle seg.

 

Oppskrift av Baker- og konditorlandslaget.