Ingredienser

(22 stk)

180 g Bremykt Original
7 dl helmelk
50 g fersk gjær
2 dl sukker
Ca. 1 kg hvetemel 

Vaniljekrem:
1 vaniljestang
2 dl helmelk
1 dl sukker
4 eggeplommer
1 ½ dl kremfløte
35 g maisenna

Pynt:
Melisglasur
Strøssel etter ønske

Bremykt til smøring av stekebrett 

Fremgangsmåte

Vaniljekrem:
Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut innholdet, ha frø og den hele stangen i en liten kjele med melk og sukker. Varm opp til ca. 50 °C.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn den varme melken. Ha alt tilbake i kjelen, rør kraftig til det tykner. Rett før kokepunktet, trekk kjelen vekk fra varmen og avkjøl raskt, gjerne i isbad.

Avkjøl under lokk eller plastfolie.

Skolebrød:
Smelt Bremykt, tilsett melk og varm opp til ca. 37 °C (fingervarmt).

Smuldre gjær i en bakebolle, ha i den varme melken og rør til gjæren er oppløst. Rør inn sukker og hvetemel til en smidig deig.

Elt deigen til den slipper bollen. Dekk bollen med plast eller et bakeklede og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Forvarm stekeovnen til 225 °C.

Ha deigen på et lett melet underlag, trill ut til en lang pølse og del i like store emner. Trill ut til runde glatte boller, sett på smurt stekebrett og trykk dem litt flate. Dekk til med plastfilm eller kjøkkenhåndklede, etterhev på et lunt sted.

Når bollene er nesten ferdighevet, lag en grop i midten av hver bolle med fingrene. Fyll ca. 1 ss vaniljekrem i hver. La bollene heve litt videre. Stekes på midterste rille, 10-12 min. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg med. Avkjøles på rist.

Rør sammen melis og vann til en tykk glasur, ha over bollene, dryss over strøssel.  

Tips: 
Ferdig hevet? Sett et fingertrykk og se om det jevner seg langsomt ut og sjekk bakverket kjennes lett.

Er du ekstra glad i boller med kardemomme tilsett 1 ½ ts som blandes med melet.