Ingredienser

Oppskriften gir 2-3 brød 

100 g Bremykt Original
6 dl vann
1 pk fersk gjær
1 kg hvetemel
150 g havremel
2 ts salt
1 ss sirup
100 g valnøtter
50 g aprikos 

Litt Bremykt til smøring av brett

Fremgangsmåte

Etter julens feiring er det nesten alltid nøtter og tørket frukt til overs, bruk dette i et nydelig valnøttbrød som smaker både til ost, syltetøy eller kjøttpålegg.

Bland alt det tørre (hold av litt mel til justering) utenom valnøtter og aprikos. Smelt Bremykt, tilsett vann og varm opp til ca. 37 °C. Rør ut gjær i litt av væska og bland alt i en bakebolle. Elt deigen i kjøkkenmaskin ca. 5 minutter eller for hånd 10-15 minutter. Juster med hvetemel til deigen slipper bollen. Dekk til med plastfilm og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Forvarm stekeovnen til 180 °C.

Del valnøtter i grove biter og aprikos i litt små terninger. Del deigen i to eller tre (etter hvor store brød du ønsker), fordel valnøtter og aprikos på emnene, kna sammen og form til avlange eller runde brød. Pensle med vann, dryss over litt hvetemel og legg brødene på smurt stekebrett. Dekk til med kjøkkenhåndklede, etterhev ca. 30 minutter. Stek på midterste rille 35-40 minutter. Bank lett på brødene, når du hører en hul lyd er brødene ferdigstekt.

Tips:

Brødene smaker også godt uten nøtter eller man kan variere med andre typer nøtter og frukt etter ønske.